Hitta det perfekta kylskåpet

Går du i tankar om att skaffa ett helt nytt kylskåp? Kanske sjunger ditt gamla på sista versen? Kanske har du aldrig haft ett kylskåp tidigare? Oavsett anledning, finns det ett par saker du behöver tänka lite extra på innan du köper det nya kylskåpet.

Hur stort behöver det vara?

Först och främst behöver du räkna ut hur mycket ditt kylskåp behöver kunna rymma. De allra flesta modeller skiljer sig mycket från varandra när det kommer till just kapacitet och utrymme.

Om det bara är du själv som kommer att använda kylskåpet, finns det smarta miniatyrkylskåp som man kan köpa. Då kan du spara både plats och energi. Har du däremot en större familj, kommer det krävas ett ganska stort kylskåp för att ni ska kunna få plats med alla era livsmedel.

 

Energiklasser

Nästa sak som kan vara värd att tänka på är vilken energiklass man ska gå efter. Man vill alltid gå efter ett så energisnålt kylskåp som möjligt. Ju högre kylskåpets energiklass är, desto mindre energi förbrukar det. Det betyder att du i längden kommer att kunna spara massor av pengar när det kommer till din elförbrukning.

Enda nackdelen med ett kylskåp av en högre energiklass är att de ofta är dyrare än kylskåp av lägre klasser. Man bör dock komma ihåg att man snabbt sparar in de extra kronorna som man lägger ut på ett mer energisnålt kylskåp. Så länge du har råd att gå efter ett kylskåp av en högre energiklass, ska du definitivt göra det.

Typer av kylskåp

Som med många andra vitvaror, finns det flera olika typer och modeller av kylskåp. De allra vanligaste typerna du hittar på marknaden är bland annat fristående kylskåp, integrerade kylskåp och kombinerade kylskåp.
Fristående kylskåp är nog det allra vanligaste kylskåpet av dem alla. Fördelen med fristående kylskåp är att de kan placeras lite vart som helst i ett rum. Så länge det finns ett eluttag, kan du placera ditt kylskåp där.

Integrerade kylskåp smälter in mycket bättre än ett fristående kylskåp. De kan fås med luckor och paneler som matchar de andra delarna i ditt kök. Kylskåpet kan alltså göras mer eller mindre osynligt.

Kombinerade kylskåp är kyl och frys i ett. De kan vara riktigt smarta för dig som inte har så mycket plats hemma.

Tänk på placeringen

Innan du köper ditt kylskåp, bör du först räkna ut hur mycket utrymme du har i ditt kök. Ett fristående kylskåp måste ha lite andrum framför och ovanför så att ventilationen kan fungera ordentligt. Om du är osäker på hur mycket utrymme ditt kylskåp behöver, kan du alltid läsa mer i bruksanvisningen eller fråga någon i din närmaste vitvarubutik. De kan hjälpa dig med ytterligare tips och råd när det kommer till placering.

Vill man ha ett så välfungerande kök som möjligt, bör man helst placera sitt kylskåp så att du lätt kan öppna och stänga dörren, utan att det hindrar dig själv eller andra som arbetar i köket. Man vill heller inte placera sitt kylskåp allt för långt bort från andra viktiga delar av köket, såsom arbetsbänkar eller spisen.