Bygg en vinkällare

Att bygga en alldeles egen vinkällare är nog varje vinfantasts allra största dröm. Är du kanske en av dem? Att kunna bjuda in dina vänner och imponera dem med din fantastiska samling är en frestande tanke, eller hur?

Det finns en hel del att tänka på om du planerar att bygga din egna vinkällare till din älskade vinsamling. Här får du lite tips på vad som kan vara bra att ha med i planeringen av en ordentlig och bra vinkällare. Vi går igenom allt från den perfekta temperaturen till vad som gör ett bra vinställ.

 

Luftfuktighet och ljus

När det kommer till förvaring och lagring av viner är det viktigt att tänka på ljuset och luftfuktigheten i din källare.
En bra vinkällare ska ha så lite ljus som möjligt. Om dina flaskor utsätts för ljus kan vinet bli förstört. För mycket ljus kan även ge svängningar i temperaturen i din källare, vilket också kan leda till att dina viner blir förstörda. Välj belysning som inte påverkar temperaturen så mycket. Om du har kvar emballaget som flaskan kom i, kan det vara en bra idé att låta flaskan ligga kvar i det under förvaringen. Emballaget ger då ett extra skydd mot ljus.

Rätt luftfuktighet är minst lika viktigt. Om luftfuktigheten är för låg kommer korken tillslut att torka ut. En torr kork kan släppa igenom luft. När luften kommer i kontakt med vinet inne i flaskan blir det tillslut förstört. Därför förvarar man sina flaskor liggandes på sina hyllor. När flaskan ligger ner, kommer vinet i kontakt med korken och håller den fuktig. Om korken hålls fuktig kommer den inte att släppa igenom luft. Den kommer dessutom att vara smidigare.

Luftfuktigheten kan faktiskt bli för hög. Det är minst lika allvarligt som en för låg luftfuktighet. För hög luftfuktighet kan också påverka korkarna på ett negativt sätt. Det kan även förstöra etiketterna på flaskorna.
Man brukar säga att en optimal luftfuktighet i en vinkällare ska ligga på omkring 60–75%.
 

Temperatur och vibrationer

 

Det är inte bara ljuset och luftfuktigheten som avgör hur länge dina viner håller i din vinkällare. Temperaturen och vibrationer kan också påverka dina viner. Man bör hålla en stabil temperatur på ca 12–15 grader i sin vinkällare.

Vibrationer kan också ha en förödande effekt på vinet. Om flaskorna blir utsatta för vibrationer, kan vinets karaktär förändras drastiskt. Det kan bland annat bli grumligt. Och grumligt vin vill ju ingen ha.
Om du bor nära en järnväg eller en annan bullrande miljö bör du nog inte långtidsförvara dina viner just där.

Det man kan göra för att minska vibrationerna är att skaffa bra vinställ och hyllsystem. Ett hyllsystem gjort i trä är ofta bättre på att dämpa vibrationer än ett i metall.

Med vinställ som är specialbyggda för förvaring och lagring av vin kan dina flaskor ligga ostört i många år. Här hittar du några exempel på vinställ och hyllor av riktigt hög kvalitet: https://www.wineandbarrels.se/shop/5-vinstall-vinhyllor/
Med det perfekta vinstället vet du att dina viner ligger säkert tills de ska öppnas.